top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Forfatterens bildeHelge Løvskar

Bygge liv i Oslofjorden?

Oppdatert: 28. aug.

Prototypen CORAPOD: En ny marin bolig som er klar til å settes ut i Oslofjorden. Foto: Kåre A. Grundvåg.
Prototypen CORAPOD: En ny marin bolig som er klar til å settes ut i Oslofjorden. Foto: Kåre A. Grundvåg.

Marint boligbyggerlag har over mange år utforsket måter å overføre naturens fantastiske former og overflater til marine boliger. Målet har vært å hjelpe marine arter som har mistet sitt bosted på grunn av utbygging og andre menneskelige aktiviteter. I et møte mellom kunst, økologi og 3D–teknologi har de gjort klar to prototyper som er klare til å settes ut i sjøen nå i høst.




Bli med og sette ut marine boliger i fjorden

ved Fjordskolen 28. august kl. 17:00.

-les mer om prosjektet under.


Kommer du?

  • Ja, jeg kommer!

  • Ja, jeg kommer og har med minst én venn!

  • Jeg kan ikke komme, men melder meg på nyhetsbrevet under!



3D-modell av prototypen CORAPOD.. Foto: Kåre A. Grundvåg

3D-printet testversjon av CORAPOD. Foto: Kåre A. Grundvåg













Program:

Oppmøte kl. 17:00 Ormsundveien 16 (Bekkelagstunet), 0198 Oslo.

Snacks og mingling i Messa på Fjordskolen.


Ca. 17:15

Oslofjord Triennale: Oslofjordens helse, formidling og kunst ved Kristin Bergaust, prodekan for forskning Oslo Met Fakultet for teknologi, kunst og design.


---


Oslofjordens blå skoger ved miljøorganisasjonen Sine Hagestad fra Sabima


---


Kunstnersamtale med Eli Rinde, Elin T. Sørensen, Kåre A. Grundvåg


Enkel servering og uformelle prater videre.


Avsluttes når folk trekker hjemover eller rundt kl. 20:30.


I august setter vi de første marine boligene ut i sjøen i Ormsundet, like ved Fjordskolen. Vi byr på noe spennende å spise og drikke, helt gratis. Prosjektet inviterer til folkeforskning som skaper tilhørighet og felles læring om havet ved at allmennheten involveres i å undersøke livet under vann i samarbeid med forskere. De marine boligene vil kunne oppleves over flere år slik at alle som besøker Fjordskolen kan følge med på alt det spennende som skjer! Dette følger vår visjon om å skape økt kunnskap og empati for marin natur som kan vekke håp og varig engasjement for havet og Oslofjordens helse—også kalt Ocean Literacy.

Barn er med i eksperimenter med prototyper på et tidligere stadium i prosjektet.
Barn er med i eksperimenter med prototyper på et tidligere stadium i prosjektet. Foto: Elin Sørensen.

Hvorfor?

Vi står midt i en naturkrise! Måten vi bygger ut langs kysten er en stor trussel for marint biomangfold. Samtidig er overgangen mellom sjø og land de marine artenes viktigste levested. I denne sonen lager vi mennesker bygg som kun tilbyr glatte, rette overflater og strukturer—helt uten å invitere de marine artene til å bosette seg. Det som skjer er at vi skaper marine ødemarker! For å motvirke dette lanserer vi en marin arkitektur med potensial til å omgjøre urbane ørkener til levende, ville og velfungerende marine nabolag.

Naturen til inspirasjon for prototypene.
Rugl er en marin naturtype som har inspirert prototypen CORAPOD. Foto: Kåre A. Grundvåg.

Vi oppfordrer alle til å dukke ned under havoverflaten. Der kan du oppdage et fantastisk univers av farger, former, lyder og sanseopplevelser. Og det er nettopp de lokale marine samfunnene vi lar oss inspirere og lære fra.


Prototyper for marine boliger

Prototypene kalt CORAPOD og CALSIROPE vil bidra til økt marint biomangfold i Oslofjorden. Det vil igjen styrke det lokale økosystemets motstandsevne mot framtidens klimaendringer.


Barn bistår utviklingen av prototypene. Foto: Elin Sørensen
Elever fra Oksenøya skole hjalp oss å utvikle prototypen CORAPOD. Foto: Elin T. Sørensen.

CORAPOD er inspirert av den marine naturtypen ruglbunn, som er en gruppe rosa, korall-lignende kalkalger. Der det er tidevannsstrøm, ruller kalkalgene fram og tilbake og formes til rosa kuler i ulike størrelser, fra 2 til 20 cm. Ruglbunn ser ut som vakre rosa tepper på sjøbunnen. Lag på lag av rugl skaper hulrom som sammen med signalstoffer som rødalgene sender ut tiltrekker seg og gir leveområder og skjulesteder for mange andre arter. Ved Fjordskolen testes vår rugl-inspirerte CORAPOD ut i tre ulike materialer.



 



Arbeid med prototypen. Foto: Elin Sørensen
Arbeid med prototypen CALSIROPE. Foto: Elin T. Sørensen.

CALSIROPE bygger på en fascinerende materialforskning der nydelige marint-liv vennlige overflater skapes når kalsiumkarbonat trekkes ut fra sjøvann. Ved å sende lavspente elektriske strømmer gjennom sjøvann krystalliseres mineraler i sjø til en hvit kalkstein som ligner på det som korallrev, rugl og blåskjell er dannet av. Dette materialet er påvist å ha tilsvarende styrke som betong. Det unike med CALSIROPE er at vi bruker naturtau som utgangspunkt for kalkbaserte vekstflater. Målet er å lage et alternativ til plasttau som forurenser marine miljø og som bidrar til marin forsøpling i global skala.




Marint boligbyggelag

Marint boligbyggelag ble dannet i 2020, for å skape marine boliger spesielt tilpasset lokal marin natur. Det består av Elin T. Sørensen, kunstner & landskapsarkitekt (Urbant HAV); marinbiolog Eli Rinde, seniorforsker Norsk institutt for vannforskning (NIVA); doktorgradsstipendiat og kunstner Kåre A. Grundvåg (UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Bergen, UiB). Som tverrfaglig arbeidslag samskaper vi på tvers av kunst, marinbiologi, ny teknologi, naturbaserte materialer og prosesser.


Eli og Elin er også to av initiativtakerne til Oslo Fjordskole.


Eli Rinde i sitt rette element

Eli Rinde er seniorforsker (PhD) ved Norsk institutt for vannforskning, og har mer enn 30 års erfaring med økologiske undersøkelser av havets blå skoger. Hun elsker dykking og snorkling—noe som kommer godt med i hennes forskning på tang, tare, ålegras og ruglbunn. Hun er også engasjert i restaurering av marin natur, inkludert villgjøring av urbane sjøområder.













Kåre Aleksander Grundvåg
Kåre Aleksander Grundvåg

Kåre Aleksander Grundvåg er billedkunstner og stipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid ved UiB/UiT. Kystlandskapet i Nord-Norge er hans referanseramme, der han utforsker ikke-menneskelig arkitektur gjennom skulpturer i offentlige rom. Materialkunnskap, biomimetikk og tradisjonell kunnskap er viktige elementer i hans praksis.











Elin T. Sørensen
Elin T. Sørensen

Elin T. Sørensen (PhD) er mangfoldsaktivist, kunstner, marin landskapsarkitekt og uavhengig forsker i Urbant HAV. Hennes praksis innen økososiale kunstprosesser regnes som banebrytende i Norge. Arbeidet bygger på tverrfaglige og medskapende prosesser med hovedengasjement innen flerartslig stedsutvikling og formgivning. Hennes doktorgrad i marin landskapsarkitektur bidrar med nyskapende arkitektoniske løsninger for villgjøring av marin natur i urbane sjøområder—et arbeid som har fått internasjonalt gjennomslag. Elin stiller ut, publiserer og foreleser jevnlig i Skandinavia, Europa og USA.


Prosjektet Undersjø/Oslofjordens blå skoger støttes av miljøorganisasjonen Sabima, Kunst i offentlige rom (KORO) og Sparebankstiftelsen DNB.


Se flere bilder fra kulissene med det 4 år lange prosjektet. Foto: Elin Sørensen og Kåre Aleksander Grundvåg:






301 visninger

Siste innlegg

Se alle

Havets dag

Kommentare


bottom of page